"Makathon zet aan tot innovatief denken en doen"

Van 3 tot en met 5 oktober 2018 vond de Makathon Smart Solutions voor Water & Natuurbeheer plaats in Haarlem. Er deden zo’n 15 teams van ieder 8 tot 10 deelnemers mee. Meer dan 30 coaches hebben de teams begeleid. De teams bestonden uit studenten VMBO, MBO, HBO en WO en medewerkers van de deelnemende bedrijven (o.a. PWN en HHNK). Deze makathon vind jaarlijks plaats in het kader van het Smart Makers Education Programma van het Nova College. DOON is partner in dit programma.

Een makathon is een driedaags evenement waarin multidisciplinaire teams van studenten en medewerkers uit het bedrijfsleven werken aan een actuele uitdaging uit het bedrijfsleven of een maatschappelijke uitdaging. In deze makathon was het thema: klimaatadaptatie.

De after event movie van de Makathon: Smart Solutions voor Water & Natuurbeheer 2018 die gehouden werd in de 3D Makers Zone in Haarlem op 3, 4 en 5 oktober 2018.

DOON heeft voorafgaand aan de makathon een groep van 30 coaches in een tweedaagse training getraind in het gebruik van de stappen uit de DOON Methode die in de makathon worden ingezet. De training is heel praktisch van opzet. In kleine teams maken de deelnemers kennis met de innovatiestappen uit de DOON Methode. Het is leren in de praktijk.

Alle coaches kregen een toolkit mee met daarin het materiaal zoals dit ook in de makathon is gebruikt. Het idee van de toolkit is dat de coaches de innovatietechnieken ook in hun eigen dagelijks praktijk binnen hun bedrijf of organisatie kunnen gaan inzetten.

Een mooi verslag van de makathon, getiteld “Makathon zet aan tot innovatief denken en doen”, vind je op de blog van Water, wereldwerk!,

Als innovatiecoaches van DOON hebben we enorm genoten van de makathon. Het is en blijft heerlijk om te zien hoe studenten en medewerkers uit het bedrijfsleven genieten van het praktisch aan de slag gaan met een actuele uitdaging. In dit geval klimaatadaptatie.

Sfeerbeeld van de opening van de makathon in de 3DMakersZone in Haarlem — Foto: Berry Groenendijk (DOON)

Sfeerbeeld van de opening van de makathon in de 3DMakersZone in Haarlem — Foto: Berry Groenendijk (DOON)

De eerste dag gaat altijd wat moeizaam. Er is de eerste dag veel aandacht voor teamvorming. Iedereen moet nog aan het idee wennen dat er niet naar een vooraf bedacht doel toegewerkt hoeft te worden, maar dat je zélf met je team ideeën en oplossing moet gaan bedenken en dat je die oplossingen ook zelf mag bouwen en testen. Je krijgt de volledige ruimte om creatieve oplossingen te bedenken. En vreemd genoeg… hier moet iedereen aan wennen.

De tweede dag hadden meerdere coaches de ervaring: “Hoe minder ik ‘stuur’, hoe beter het team functioneert.” In de makathon zijn de teams zelfsturend en heeft het team de verantwoordelijkheid om uiteindelijk op de derde dag van de makathon met een goede presentatie te komen. Je ziet dat als de deelnemers die verantwoordelijk krijgen dat ze die verantwoordelijkheid ook nemen. Vooral omdat het doel, de uitdaging, helder is en het team achter hun eigen oplossing staat. En… omdat je als team natuurlijk ook wilt winnen.

Op de derde dag is iedereen hard bezig om de laatste puntje op de i te zetten en een geweldige presentatie voor te bereiden. En iedereen staat er. Jong, oud, ontspannen, gespannen en alles er tussenin. Het is een feest om alle creatieve oplossingen en de geweldige presentaties te zien.

Vanuit het Smart Makers Education programma vinden er jaarlijks twee makathons plaats. De Water & Natuurbeheer makathon in oktober. En in mei de Zorg & Welzijn makathon waar zorg en o.a. ICT bij elkaar komen. Inmiddels groeit de belangstelling in de regio Noord-Holland voor deze makathons zo hard dat de organisatie hard nadenkt om meer makathons gedurende het jaar te organiseren.

Voor meer informatie of contact kijk op onze makathon pagina.

Wij kijken nu al uit naar de volgende makathon 😀.