Leren innoveren volgens het meester-gezel principe

Als bedrijf of organisatie moet je in staat zijn om, op een gezonde wijze, op ontwikkelingen te kunnen inspelen. Maar, hoe organiseer je dat in je bedrijf? Hoe zorg je ervoor dat, liefst alle, medewerkers in je bedrijf een neus krijgen voor verbetering van bestaande producten en diensten? Of kansen gaan zien voor nieuwe producten en diensten? Gelukkig zijn de vaardigheden om te innoveren voor iedereen aan te leren. DOON gebruikt hiervoor het meester-gezel-principe.

Het meester-gezel-principe bestaat al heel lang. Je kent het vast uit de verhalen over de gildes in de middeleeuwen. In het beroepsonderwijs wordt het principe ook veel toegepast.

De basis is: leren doe je door te doen. Een vaardigheid leer je door te oefenen. Door in de praktijk er mee bezig te zijn. En vooral door, af en toe, fouten te maken. Van fouten maken leer je.

Leren doe je ook door af te kijken. Door te kijken naar voorbeelden, naar helden, naar meesters. Goed voorbeeld, doet goed volgen. Je leert sneller met een goede “meester” naast je. Een coach. De meester stimuleert je om vooraleerst zelf te proberen. Als je vast loopt, ga je te rade bij je meester. Je meester doet het voor en jij kijkt en leert. En dan probeer je het zelf nog een keer. Nu met meer succes. Je krijgt vertrouwen en je groeit in kennis en vaardigheden.

Als “gezel” ben je ook jong (van geest) en eigenwijs. Je doet de dingen op je eigen manier. Je past nieuwe (workshop)technieken toe. Je past kennis uit andere vakgebieden toe. Je bent een voorbeeld voor anderen. Je wordt zélf langzaamaan meester. En op een gegeven moment overstijg je de meester van wie je het vak geleerd hebt. En leert de meester van jou.

DOON biedt een werkwijze met bijbehorende tools waarmee bedrijven en organisaties op een hele praktische manier stap-voor-stap kunnen innoveren. Als directielid, manager of medewerker wil je leren hoe je de werkwijze en de tools toepast in je eigen organisatie. Hiervoor biedt DOON een begeleidingstraject waarin het meester-gezel-principe voorop staat.

Als toepasser van de DOON Innovatiemethode in je eigen bedrijf of organisatie wordt je lid van de DOON Community. Je start met een introductietraining waarna je gecertificeerd bent om de DOON innovatiemethode te gebruiken en toe te passen in je eigen bedrijf of organisatie. Jaarlijks volg je een opfristraining.

De DOON Community, waar je lid van bent, helpt je om sneller te leren. Binnen de DOON Community vind je coaches, “meesters”, die jou en jouw organisatie kunnen begeleiden bij het innoveren. Daarnaast organiseert DOON bijeenkomsten waar leden van de DOON Community elkaar treffen en kennis en ervaringen met elkaar uitwisselen.

Een DOON Community-lid vormt binnen een bedrijf of organisatie de “meester” met de kennis en vaardigheden om te innoveren. Hij/zij vormt de kern waar omheen innovatie en daarmee het succesvol implementeren van creatieve ideeën in het bedrijf of de organisatie groeit. Er zullen “gezellen” in de organisatie opstaan die van de “meester” willen leren. Langzaamaan verandert je bedrijf of organisatie in een wendbare organisatie die zich als vanzelfsprekend continu aanpast aan een telkens weer veranderende wereld.