Denk als een start-up tijdens een hackathon

Afgelopen weekeinde (14 november 2015) vond de Education Hackathon 2015 plaats bij Seats2Meet in Utrecht. DOON en Studio Y hebben tijdens de hackaton de workshop "Innoveren als een start-up" voor de deelnemende teams verzorgd.

Het winnende team ontvangt haar prijs tijdens de Education Hackathon 2015 in Utrecht.

De meeste deelnemers hadden wel gehoord van The Lean Startup van Eric Ries. Maar, nog bijna niemand had er praktische ervaring mee. De deelnemers aan een hackathon willen toch eigenlijk vooral aan de slag: lekker programmeren, knutselen en klussen. Niet lullen, maar poetsen. Niet denken, maar doen.

De basis van de boodschap die wij hebben proberen over te brengen is: Wat wordt jullie waardepropositie? Voor welke gebruiker of klant, ga je welk probleem oplossen? Wat is jullie problem-solution fit? En vooral... hoe ga je valideren dat de aannames in je idee ook daadwerkelijk waar zijn? Kortom: maak iets waar iemand ook daadwerkelijk op zit te wachten!

Die boodschap kwam goed over en je zag de jury (waar wij verder geen overleg mee hebben gehad) hier ook goed naar heeft gekeken. En zoals altijd zag je sommige teams heel voortvarend aan de slag gaan met de geboden tools, terwijl anderen er meer moeite mee hadden. Nadenken voor wie je het product maakt is vaak nog relatief gemakkelijk. Maar, dan de vraag: welk probleem heeft deze persoon? wat probeert deze klant te bereiken? Dat zijn toch vaak de wat lastigere vragen. En heel vaak gaan mensen dan naar zichzelf kijken. Wat op zich prima is. Oplossingen zoeken voor problemen die jezelf ervaart is vaak een goede voedingsbodem voor mooie oplossingen. Maar, je inleven in de klant en de mogelijke problemen die klant ervaart bij de dingen die hij/zij probeert te bereiken... dat blijft lastig.

En daar is de stap "get out of the building" dan ook voor bedoeld. Ga naar buiten. Ga met klanten, gebruiker, etc. praten. Observeer hun gedrag. Observeer en/of vraag wát zij willen bereiken en welke problemen en zorgen zij daarbij ervaren. Onderzoek ook of zij al oplossingen gezocht hebben voor hun probleem. En waarom werkte die oplossing nu juist wel of nu juist niet goed? Deze stap geeft je enorm veel inzicht en kennis waarmee je jouw product nog beter kan afstemmen op een potentiële klantgroep.

Tijdens deze Education Hackathon kwam de stap "get out of the building" niet goed uit de verf. Maar goed, voor ons was het de eerste hackathon en voor de deelnemers aan de hackathon is "get out of the building" misschien ook wel een drempel.

Voor veel deelnemers was dit niet de eerste hackathon. En feedback van de deelnemers op de workshop was erg positief. Veel deelnemers zagen absoluut de meerwaarde om stil te staan bij zaken als de visie en missie achter je idee, de waardepropositie naar je potentiële klant en het mogelijke (maatschappelijke of financiële) verdienmodel van het idee. De tools die wij aanboden tijdens de workshop werden als zeer waardevol ervaren. 

Voor ons als DOON smaakt deze hackathon naar meer. Graag komen wij dan ook in contact met organisatoren van hackathons. Wij geloven dat een praktische toolset als de DOON Ignition Box teams tijdens een hackathon goed kan helpen om oplossingen te verzinnen en bouwen die aansluiten op een échte waargenomen behoefte bij een doelgroep.